Известно е, че случаите на хепатит А биха могли рязко да

...
Известно е, че случаите на хепатит А биха могли рязко да
Коментари Харесай

Лекар: В България хората не са се научили да си мият добре ръцете, а кметовете - да си почистват градовете

Известно е, че случаите на хепатит А биха могли внезапно да се повишат в наводнени региони, в които достъпът до чиста питейна вода е мощно нарушен.Това сподели пред БНР доктор Станимир Хасърджиев, ръководител на УС на Сдружение " Хепасист ".

Случаите на хепатит А биха могли да се усилват при няколко условия – нечисти питейна вода и хранителни артикули, каквито са налице при наводнения, както и в съответния район да има, въпреки и свита форма на хепатит А, която да циркулира и от която да тръгне болестта. Третият фактор с най-сериозно въздействие е, че у нас тази ваксина не е наложителна, разясни доктор Хасърджиев в предаването " Преди всички " по БНР.

" А това, предвид неприятното отношение на българина въобще към най-голямото достижение на медицината откогато свят светува – имунизациите, е извънредно неприятно. "

Добре е да има подготвеност с налични ваксини против хепатит А, за реакция при положение, че заболеваемостта тръгне в неподходяща посока, предложи той, като увери, че няма аргументи хората да се тормозят и да не си ги слагат.

" България, Полша и Румъния са трите страни в Европейски Съюз, от които идват над 60% от всички случаи на хепатит А в цяла Европа. Статистика, която е много срамна. Нашите три " мръсни " страни, в които хората не са се научили да си мият добре ръцете и кметовете не са се научили да си почистват добре градовете. "

Станимир Хасърджиев открои рисковете да играем на хазарт с това заболяване, което е елементарно предотвратимо.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР